Ásványi táplálás és Rezisztencia

A haszonnövények ásványi táplálása és rezisztenciájuk közötti kapcsolat

 

A növények rezisztenciáját a káros biotikus és abiotikus faktorokkal szemben örökletes faktorok határozzák meg, de befolyással vannak annak manifesztálódására a környezeti tényezők is. Meyer (1976) szerint az ásványi trágyázás a növények rezisztenciáját az örökletes tényezőktől függően az alábbiak szerint befolyásolja.

  • nagyon érzékeny növények: nincs ráhatása,
  • nagyon rezisztens növények: nem befolyásolja,
  • közepesen érzékeny növények: erősen befolyásolja a trágyázás a növények rezisztenciáját

A trágyázás a növényekben olyan anatómiai és fizikai elváltozásokat, módosításokat okozhat, ami ellenállóbbá teszi a növényeket a parazitákkal és a kórokozókkal szemben. Az anatómiai változásokra példa a sejtfal megvastagodása, ami gátolja a gombafonál behatolását a sejtbe, vagy az epidermisz megvastagodása, és a levél szőrözöttségének megnövekedése, amelyek a rovarok kártételének csökkentése szempontjából fontos módosulások.

Abban az esetben, ha nem áll fenn egyoldalú túltáplálás (pl. N-túltrágyázás), akkor a növények harmonikus ásványi táplálásával (Fuchs és Grossmann 1972) növelhetjük a növények általános ellenálló képességét pl. a pszeudomonas, a xanthomonas, usaliago, tillatia betegségekkel szemben. Voison (1959) szerint az ellenálló képesség oka a tápelemek, elsősorban a mikroelemek hatása a sejtek fehérje-összetételére.

Albrecht (1976) vizsgálatai is hasonló eredményre vezettek, miszerint a magasabb protein tartalmú növények ellenállóbbak a betegségekkel szemben. A magasabb protein tartalom előfeltétele a harmonikus növénytáplálásnak, azaz az egyes tápelemekből sem hiány , sem túltengés nem lehet. A növényi tápanyagok különböző koncentráció tartományokban különböző hatásokat fejtenek ki, és egy tápelem hatása mindig kapcsolódik egy másikéhoz.

Ilyen kölcsönhatást ismertet Fuchs és Grossmann (1972), miszerint a kukorica Gibberel roseum fertőzöttségét alacsony N-dózis esetén a K-trágyázás csökkentette, míg magas N-dózis esetén a magasabb K-adag növelte a fertőzés mértékét.

A növények betegség ellenálló képességének alakulásában döntő szerepet játszanak a szénhidrát, fehérje és nukleinsav anyagcsere irányító makro és mikroelemek, így a K és Mg elemek, a fehérje és enzimoldható N és S, illetve az energetikai és nukleinsav anyagcserét befolyásoló foszfor.

A növények optimális ellátása nitrogénnel levél-táplálással csak úgy biztosítható, ha ugyanazon műtrágya ammónium-nitrát és amid-nitrogént is tartalmaz. A különböző N-formák azonban eltérően hatnak a növények rezisztenciájára. A karbamid növeli a növények ellenálló képességét, míg a nitrát forma csökkenti azt.

Ellentétben a nitrogénnel a káliumtrágyázásnak főleg rezisztenciát elősegítő hatása ismert bakteriális– és gombafertőzésnél. A kálium elsősorban a N/K arányon keresztül befolyásolja a rezisztenciát (Trollediener 1967). Az N/K arány eltolódása esetén – az N javára – felszaporodik az aszparegin, putreszcin és az agmatin. Az oldható N-vegyületek felgyülemlése K-, P-, és Mg hiánynál azt eredményezi, hogy a növény könnyebben fertőződik.

A kálium rezisztenciát elősegítő hatása abban jelentkezik, hogy a magasabban szerveződött szöveteket felépítő enzimeket aktiválja (Chabousson 1972). A K-trágyázás növeli a növények ellenálló képességét a paradicsom, paprika és az őszibarack pseodomonaszos, xanthomonaszos a burgonya fitoftórás és varasodásos betegségével szemben. Trollediener (1967) szerint a hatás annál jobb, amennyivel a K-koncentráció meghaladja az N- és P-tartalmakat. Tapasztalatok szerint a kloridtartalmú K-trágyák előnyösebben hatnak a rezisztenciára mint a szulfit-tartalmúak.

A foszforral kapcsolatos információk lényegesen kevesebb mint a N- vagy K- esetében. Általánosságban elmondható, hogy a foszfor hatása önmagában inkább negatív, az esetek többségében csökkenti a rezisztenciát.

A mikroelemek egyenként, vagy változó kombinációban növelik a növények rezisztenciáját a vírusos, baktériumos és a gombás betegségekkel szemben. Trolldenier (1967) szerint a gombafélék ellenálló képessége nagyobb, ha a növényeket B, Co, Cu, Fe, és Mn tartalmú levéltrágyával permetezik. Poljanov (1970) kísérleteiben a napraforgó fehérpenészes betegsége 50%-al csökkenthető 0,1%-os Mn-, Zn, Co- éd B sóoldatokkal való permetezéssel.

Értékelve az egyes mikroelemek hatását a növények betegség ellenálló képességére megállapítható, hogy a bór a lisztharmat, a rozsda és a fuzárium, a mangán a rozsda és a lisztharmat, a cink a rozsda, a réz a rozsda, a fuzárium, a peronoszpóra, a fitoftóra és lisztharmat fertőzésekkel szemben növeli a növények betegség ellenálló képességét.

A növényi tápelemek Schütte (1964) szerint az alábbi módon befolyásolják a rezisztenciáért felelős enzimeket.

  • az ásványi anyagok, különösen a mikroelemek az enzimek prosztetikus csoportját alkotják
  • az elemek közötti kölcsönhatásokon keresztűl
  • az ásványi elem a prosztetikus enzimcsoport aktív része, vagy beépül az enzimbe
  • az ásványok fakultatív aktívátorként működnek
  • az ásványok az enzim-inhibitorként működnek.

Mindig figyelembe kell venni, hogy a növény megtámadása a kórokozók ás kártevők ellen csak akkor lehetséges, ha a gazdanövény azok számára megfelelő életfeltételt nyújt. Ez bizonyos anyagcsere-termékek felhalmozódása – aminosavak, cukrok – esetén fokozottabbá válik. Ezért fontos annak ismerete, hogy a növény táplálása milyen irányba módosítja a növények anyagcseréjét.

Az ismertetett irodalmi publikációkban közölteket, és saját vizsgálataink tapasztalatait figyelembe véve fejlesztette ki a PLANTACO Kft. a PLANTAFOSZ® levéltrágya családot. A PLANTAFOSZ® készítmények olyan ásványi tápelemeket tartalmazó oldattrágyák amelyek előnyösen hatnak a növények kondíciójára, a gyökérzet növekedésére és a betegség ellenálló képességére.